Artikelindeks

AKTIVITETER OG ARRANGEMENTER

Nyeste aktiviteter står øverst på nedenstående liste.   

 

Det danske Huguenotsamfund afholder ordinær generalforsamling med efterfølgende foredrag torsdag d. 28. oktober kl. 19.00 i de tyske menighedslokaler ved Den Reformerte Kirke, Gothersgade, København.

Efter generalforsamlingen vil der være foredrag ved organist Arne Dupont med temaet "250 års jubilæum i Bützow i Mecklenburg”. Arne og hans hustru Christa har været i Bützow i forbindelse med fejringen af jubilæet og vil berette og vise billeder fra deres tur.
Her er link til invitation og regnskab.

 


 

-Jul i Den gamle Skolei Fredericia gennemføres med kaffe/gløgg på skolen kl. 14.00 og gudstjeneste i Den reformerte Kirke kl. 16.00. Indbydelsen ses her: JUL OG NYTÅR I MENIGHEDEN 2020-21Første søndag i advent  Søndag den 29. november 2020 fra kl. 14.00.

”Meget er anderledes i år! Pandemien præger vores hverdag. Men lykkeligvis er kirkens indendørs arrangementer ikke underlagt det almindelige forsamlingsforbud. Det er kun lokalernes størrelse, der sætter grænsen! Derfor vil vi gerne invitere til en kop kaffe eller te, gløgg, æbleskiver og julekage i Den Reformerte Skole. Gudstjenesten begynder kl. 16.00 i kirken. Grundet Covid-19 må vi i år desværre undvære Luciapigerne under gudstjenesten. Et gammelt ordsprog siger: ”Når en dør lukkes, åbnes en anden”. Vær med og oplev at adventstiden også i år synges ind for alvor i vores Reformerte Kirke. 

Alle er velkomne. Forstanderskabet”

 


 

Krypten under Den reformerte Kirke i Gothersgade 111 (tæt ved Nørreport Station) bliver rammen om foreningens næste arrangement Lørdag d. 16. januar kl. 15.00-17.00 Formand Johanne Louison Thorup Koudal vil holde foredraget Huguenotter i Potsdam ca. 1700-2019” - Udgangspunktet for foredraget er den 51. huguenotdag i Tyskland, som blev afholdt fra 13. - 15. september 2019, hvor verden så anderledes ud end i dag. Tilmelding til Johanne senest d. 14. dec. Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller mobil tlf. 41420579. 

Læs mere HER!

 

Vi tager forbehold for ændringer, som primært vil være forårsaget af evt. corona-forværring i Københavnsområdet. Vi har sprit og mundbind i krypten og opfordrer til ensretning af trafikken på trappen. 

 


- Jul i Den gamle Skole i Fredericia gennemføres med kaffe/gløgg på skolen kl. 14.00 og gudstjeneste i Den reformerte Kirke kl. 16.00. Indbydelsen ses her: JUL OG NYTÅR I MENIGHEDEN 2020-21 Første søndag i advent  Søndag den 29. november 2020 fra kl. 14.00.

”Meget er anderledes i år! Pandemien præger vores hverdag. Men lykkeligvis er kirkens indendørs arrangementer ikke underlagt det almindelige forsamlingsforbud. Det er kun lokalernes størrelse, der sætter grænsen! Derfor vil vi gerne invitere til en kop kaffe eller te, gløgg, æbleskiver og julekage i Den Reformerte Skole. Gudstjenesten begynder kl. 16.00 i kirken. Grundet Covid-19 må vi i år desværre undvære Luciapigerne under gudstjenesten. Et gammelt ordsprog siger: ”Når en dør lukkes, åbnes en anden”. Vær med og oplev at adventstiden også i år synges ind for alvor i vores Reformerte Kirke. 

Alle er velkomne. Forstanderskabet”

 


Krypten under Den reformerte Kirke i Gothersgade 111 (tæt ved Nørreport Station) bliver rammen om foreningens næste arrangement Lørdag d. 21. november kl. 15.00-17.00 Formand Johanne Louison Thorup Koudal vil holde foredraget Huguenotter i Potsdam ca. 1700-2019” - Udgangspunktet for foredraget er den 51. huguenotdag i Tyskland, som blev afholdt fra 13. - 15. september 2019, hvor verden så anderledes ud end i dag. Tilmelding til Johanne senest d. 16. nov. Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller mobil tlf. 41420579. 

 


Det danske Huguenotsamfund afholder ordinær generalforsamling med efterfølgende foredrag torsdag d. 8. oktober 2020 kl. 19.00. Foredraget er ved Jan Janssen med temaet "København som historisk indvandrerby". 

Læs mere HER!

 


 

- Vores kommende Generalforsamling torsdag d. 12. marts 2020 er AFLYST. Læs mere HER!

 


De tyske menighedslokaler ved Den reformerte Kirke i Gothersgade 111 (tæt ved Nørreport Station) bliver rammen om foreningens næste arrangement

Torsdag d. 27. februar kl. 19.00-22.00

Sognepræst Kasper Morville fra Vangede Kirke vil holde foredraget

”Jesus og de jødiske fester”

Vi sørger for lidt spiseligt og drikkevarer. Deltagergebyr på 30 kr. pr. person til arrangementet. Alle

er velkomne.

Download invitationen som pdf fil 

 


De tyske menighedslokaler ved Den reformerte Kirke i Gothersgade 111 (tæt ved Nørreport Station) bliver rammen om foreningens næste arrangement.

Torsdag d. 21. november kl. 19.00-22.00 

"Hvor tog de hen, da de drog bort?"

Historien om, hvor nogle reformerte familier bosatte sig, når de forlod Fredericia-kolonien ved formanden Johanne Louison Thorup Koudal 

Valdenserne rejste til Gottstreu og Gewissenruh i Hessen, da der ikke var plads til flere indvandrere i byen. Nogle fra de 21 ankomne huguenot-familier bosatte sig i landsbyer omkring Fredericia eller i Jylland - herunder på Den jyske hede eller Brunshaab ved Viborg. Senere fik man øje på Fyn: Middelfart, Bogense, Nyborg og Odense som udmærkede steder at slå sig ned. Enkelte kom til andre danske øer f.eks. Falster, Lolland og Langeland. Hovedstaden var også tiltrækkende, hvor man kunne vælge enten Den Fransk-reformerte eller Den Tysk-reformerte Menighed eller gå over til folkekirken. Ret tidligt bosatte tobaksplantører sig på Sjælland udenfor hovedstaden.  Nogle få udvandrede til New Zealand eller Amerika, men pga. kundskab til fransk og tysk sprog var både Frankrig og Tyskland f.eks. Flensborg også en mulighed for nogle få af huguenotternes efterkommere. Kort sagt er familierne spredt over hele verden. 

Foredraget bliver en gentagelse af et foredrag, som holdes d. 10. november i Fredericia. 

Familie og andre interesserede er naturligvis velkomne til arrangementet.  

Vi håber på stort fremmøde. 

Download invitationen som pdf fil 

 


TUR TIL FREDERICIA SØNDAG D. 1. december 2019 

Det danske Huguenotsamfund har før arrangeret ture til Fredericia – både i 2007 og i 2017-2018. Menigheden vil meget gerne have besøg af os. Vi har derfor besluttet at arrangere en tur til Fredericia 1. søndag i advent, hvor vi vil indgå i menighedens årlige advents-hygge, som beskrevet nedenfor. Er der nogle, som endnu ikke har set Fredericia menighedslokaler og kirke med kirkegård, er det en hyggelig tradition, som Den reformerte Menighed har startet. Vi håber, at Det danske Huguenotsamfunds medlemmer vil hjælpe fredericianerne med at gøre dagen festlig og hyggelig. 

Jul i den gamle skole 
Gården vil være julepyntet, i hele to dage bliver der julemarked med salg fra boder, med lotteri, gaveideer, pyntegrønt og grene, aktiviteter for børn, salg af grillpølser, gløgg og æbleskiver/stollen, kaffe og te. Der sælges juletræer, pyntegrønt, mos fra Skagen, julekager, og meget andet. Lørdag d. 30. november er der åbent fra kl. 11-17 og søndag d. 1. december er der åbent fra 11.00-15.30. Søndagen afsluttes med gudstjeneste kl. 16.00 med Lucia-optog.

Læs nærmere om tilmelding i invitationen.

Download invitationen som pdf fil 

 


Tæt ved Nørreport Station, lige i nærheden af Vor Frue Kirke, ligger INSTITUT FRANÇAIS, som bliver rammen om foreningens næste arrangement 

Mandag d. 30. september kl. 15.30-16.30 Foredrag – Fotoudstilling – Evt. spisning 

Arrangementet foregår på INSTITUT FRANÇAIS Studiestræde 5, 3. sal. Lokale 3.2. 

To foredragsholdere, direktionsassistent, kommunikations- og projektmedarbejder Mette Abrahams og kulturattaché Lone Garde, vil på ca. ½ time præsentere os for de kulturelle arbejdsområder, som Instituttet har dvs. bl.a. foredrag, undervisning, studieudveksling og udstillinger med relation til Frankrig m.m. 

Derefter har vi ca. 30 min. til at se den fransk-grønlandske fotoudstilling, som har været på programmet hen over sommeren. Det skulle være tid nok, hvis man vil læse alle teksterne til billederne. 

Download invitationen som pdf fil 

 


Alle interesserede inviteres hermed til udstilling om fransk kunst på Glyptoteket, som har en stor samling af fransk skulptur, malerkunst og kunst fra den danske Guldalder. 

 

Det er en ikke guidet tur med gratis adgang. Vi mødes foran indgangen til glyptoteket. 

 

Tirsdag d. 21. maj kl. 13.00

Glyptoteket - Ny Carlsberg Glyptotek Dantes Plads 7, 1556 København V 

 

Perfect Poses - fransk skulptur.  1800-tallets franske skulptur var en dyb passion hos såvel Carl Jacobsen, grundlægger af Glyptoteket, og Calouste Gulbenkian, der i begyndelsen af det tyvende århundrede skabte den samling, der senere blev til Gulbenkian-museet i Lissabon. I Perfect Poses? præsenteres begge samleres franske skulptursamlinger med et nyt greb, nemlig ud fra skulpturernes positurer. Værker af Carpeaux, Dalou, Maillol og Rodin, nogle af Gulbenkian-samlingens tilsvarende skulpturer fra den samme periode. 

 

Se hjemmeside: https://www.glyptoteket.dk/udstilling/franske-mestervaerker/ 

 

Venlig hilsen  

Kitte Lyhne-Nielsen, Jens Koudal og Johanne Louison Thorup Koudal p.b.v.  

 


De tyske menighedslokaler ved Den reformerte Kirke i Gothersgade 111 (tæt ved Nørreport Station) bliver rammen om foreningens arrangement i april. 

 

Torsdag d. 25. april 2019 kl. 19.00-22.00 

 

En beskrivelse af huguenotfamilien de Dompierre de Jonquières, der forlod Frankrig i 1687 og bosatte sig i Danmark i 1798 efter af have opholdt sig  i Haag/Leiden i Holland, over 1000 års historie med hovedvægten på tiden efter 1798 

 

Advokat, cand.jur. Christian de Jonquières fra Fredensborg oplyser i øvrigt, at hans oldefar Frederik de Jonquières var gift med Jeanina Stampe fra Nysø, hvis forfædre var af familien Dalgas, som også var en huguenotslægt. Den første Dalgas i Danmark var præst i Den reformerte Menighed i Fredericia: Jean Marc Dalgas. Navnet kendes også fra Enrico Mylius Dalgas, hedens opdyrker. 

 

Vi sørger for lidt spiseligt og drikkevarer.  Deltagergebyr på 30 kr. pr. person til arrangementet. 

 

Venlig hilsen 

 

Jens Koudal og Johanne Louison Thorup Koudal, p.b.v. 

Download invitation som pdf fil

 


Vort medlem, Kisten Hermann Bjerre, der stammer fra slægten Armand/Hermann i Fredericia, skal holde foredrag der, og hun har bedt os offentliggøre dette til DHS’s medlemmer, hvilket vi hermed gør, da det måske kan interessere nogle af jer.

 

Søndag den 17. marts i Reformert Kirke, Dronningensgade 87, Fredericia, fejres 300-året for huguenotternes ankomst til byen. Programmet den søndag står i La Motte’s og familien Armands tegn og ser således ud: 

 

Kl. 10.00: Gudstjeneste ved præst Sabine Hofmeister, der har 25 års jubilæum. Kaffe Kl. 11.15: Præsentation af et hæfte og et diasforedrag ved Kirsten Hermann Bjerre om huguenotternes og især Familien Armands flugt fra La Motte Chalancon krydret med beretningen om efterkommeres tur i forfædrenes fodspor i sommeren 2018. Kl. 12.30: Frokost, menigheden byder på en ”franskinspireret gryderet” med et glas rødvin. Kl. 13.30: Slentretur i ”Persillekvarteret” og på volden ved Kirsten. 

 

Hvis I/du kender nogle, der kune være interesseret I historien, så er de også velkomne. 

 

De venligste huguenot-hilsener og Armand-knus 

 

Kirsten Hermann Bjerre

Download invitation som pdf fil

 


De tyske menighedslokaler ved Den reformerte Kirke i Gothersgade 111 (tæt ved Nørreport Station) bliver rammen om foreningens næste foredrag. 

 

Torsdag d. 14. marts efter generalforsamlingen 

 

En ukendt side af huguenotternes kultur 

 

Vort medlem Jan Janssen vil holde et kort foredrag om de forfinede huguenotter i byerne og deres sofistikerede livsstil. 

 

Vi sørger for kaffe/te og franske kager.  

Deltagergebyr på 30 kr. pr. person til arrangementet. 

 

 

Jens Koudal og Johanne Louison Thorup Koudal, p.b.v. 
Download invitationen som pdf fil


 

Det danske Huguenotsamfund afholder ordinær generalforsamling med efterfølgende foredrag

Torsdag d. 14. marts kl. 19.00  

i menighedslokalerne til Den Reformerte Kirke, Gothersgade, København. 

 

Dagsorden:

1.  Valg af dirigent
2.  Formandens beretning
3.  Kassererens beretning
4.  Fastsættelse af kontingent for 2020
5.  Valg af bestyrelsesmedlemmer, suppleanter og revisor
6.  Indkomne forslag
7.  Eventuelt 

 

På valg er: Jan E. Janssen og Ina Dupont Riber (de er ikke villige til genvalg). Nuværende suppleant er Elisabeth le Fèvre Honoré, som er villig til genvalg. Anette Hallev har trukket sig fra suppleantposten, men Ina Dupont Riber vil gerne stille op til den anden suppleantpost. 1 revisor og en revisorsuppleant vælges ligeledes. Nuværende revisor Lis Funding, modtager gerne genvalg. Erik Grandjean modtager ikke genvalg til revisorsuppleantposten.  

 

Øvrige kandidater kan evt. foreslås på generalforsamlingen. Vi mangler 2 bestyrelsesmedlemmer, som vælges for 2 år, samt en revisorsuppleant, som vælges for 1 år, så overvej om I kender nogen, der vil stille op. 

 

Vi sørger for kaffe, te og franske kager. Der er mulighed for at købe foto-CD’er til 25 kr. pr. stk. samt jubilæumsglas, huguenotkors og bogen ”Det franske København” (275 kr.). 

 

Familie, venner og andre interesserede er velkomne. 

 

Kontingent for 2019: Kan indbetales til Danske Bank, reg. nr. 1551, konto 6557775 eller på giro 6557775.  Kontingentsatser er: Husstand 200,-; Erhvervsaktiv 150; Pensionist/studerende 100,- Kontingentet bedes indbetalt senest d. 15. april 2019. 

 

Efter generalforsamlingen vil der være foredrag ved Jan Janssen (se særskilt indbydelse). 

 

Venlig hilsen p.b.v.

Johanne Louison Thorup Koudal. Tlf. 4914 7313 

Download invitationen som pdf fil


 

Menighedslokalerne i Den Reformerte Kirke i Gothersgade 111 (tæt ved Nørreport Station) bliver rammen om foreningens næste arrangement.

 

Torsdag d. 28. februar 2019 kl. 19.00-22.00

Queyras i Østfrankrig – en region tæt på Piemont - med både huguenotter og valdensere 

Formand Johanne Louison Thorup Koudal vil fortælle og vise billeder om Queyras. Her mødtes valdenserne og franske huguenotter på markedsdagene i Abriès. Foredraget bygger på erfaringer fra en rejse til området i sommeren 2018 med forsøg på at finde forfædres rødder ved arkivbesøg i Departementsarkiv i Gap og i et lokalhistorisk protestantisk bibliotek i Gap. Langenzell-flygtningene var på flugt i 7 år; de flygtede via Schweiz men rejsen blev vanskeliggjort af hungersnød og krig. Dette er beskrevet i Eugen Bellons bog: ”Scattered to all the winds” (”Spredt for alle vinde”), som findes på tysk, engelsk og fransk. 

Huguenot-familien Bec/Martin-Tubière møder vallonfamiien Vilain/Ballai, og Jean Vilain gifter sig med Marie Bec i 1692 i Schwabendorf, Hessen.  

Ganske uforklarligt ender en af deres formodede sønner, Jacques Vilain, i Fredericia-kolonien som agerdyrker og tobaksplantør. Men sporene er usikre, for iflg. Fredericia-optegnelser skulle han være født i Gross Ziethen, Uckermark, men iflg. talrige slægtstavler angives han i stedet født i Schwabendorf, Hessen. 

Håndværk i Queyras: Vævning, knipling og træskærerarbejder. 

Byggestil i Queyras: Udhængende kanapper på 1. sal. 

Download invitation som pdf fil

 

 


 

Torsdag d. 31. Januar 2019 kl. 19.00-22.00

Lux lucet in tenebris - valdensernes historie

Vort medlem Jan Janssen vil fortælle os om disse kætteres dramatiske historie fra det 13. århundrede og 700 år frem. Fra det 16. århundrede er deres skæbne også sammen-vævet med huguenotternes. Valdenserne er et stadig eksisterende lille evangelisk mindretal i Italien, Uruguay og Argentina. 

Jan Janssen er cand.mag. i nordisk filologi, tidligere universitetsdocent og gymnasielektor. Jan Janssen er bestyrelsesmedlem i DHS’s bestyrelse, kalvinist og medlem af Den tysk reformerte Kirke i København.

 

Download invitation som pdf fil

 


 

TUR TIL FREDERICIA

SØNDAG D. 2. december 2018 

Det danske Huguenotsamfund har før arrangeret ture til Fredericia – både i 2007 og i 2017 – og nu synes vi, at tiden er inde til at gentage succesen. Menigheden vil meget gerne have besøg af os. Vi har derfor besluttet at arrangere en tur til Fredericia 1. søndag i advent, hvor vi vil indgå i menighedens årlige advents-hygge, som beskrevet nedenfor. 

Download invitation som pdf fil

 


 

I anledning af Det danske Huguenotsamfunds 50-års jubilæum (1968 – 2018) vil det glæde bestyrelsen at se medlemmerne af Det danske Huguenotsamfund til vores jubilæumsarrangement. 

lørdag den 24. november 2018 

Kl. 14.00 Højtidelighed i Den Reformerte Kirke, Gothersgade 111, 1123 København K 

Kl. 15.00-17.00 Reception i krypten under kirken

 

Efter højtideligheden i kirken afholdes reception i krypten med champagne og lidt mundgodt.  Jubilæumsbogen ”Det franske København. Københavns Fransk-Reformerte Historie 1685-2018” bliver klar til salg denne dato. Desuden vil der kunne købes jubilæumsglas i bøhmisk krystal med foreningens logo samt huguenotkors til halskæder og revers m.m. 

Download invitation som pdf fil

 


 

Krypten i Den Reformerte Kirke i Gothersgade 109 (tæt ved Nørreport Station) bliver rammen om foreningens næste arrangement:  

Torsdag d. 15. november 2018 kl. 19.00-22.00 

Huguenotsalmer og komponister 

Download invitation som pdf fil

 


 

Menighedslokalerne i Den Reformerte Kirke i Gothersgade 111 (tæt ved Nørreport Station) bliver rammen om foreningens næste arrangement.

Torsdag d. 3. maj kl. 19.00-22.00

Kvinder i reformationstiden

Reformatorernes hustruer og kvindelige reformatorer

Den reformerte præst fra Fredericia kommer til København og vil holde aftenens foredrag for os.

Download invitation som pdf fil

 


 

Menighedslokalerne i Den Reformerte Kirke i Gothersgade 111 (tæt ved Nørreport Station) bliver rammen om foreningens næste arrangement.

 


Torsdag d. 5. april kl. 19.30-22.00

Forfatter og lægesekretær Pia Grandjean Odderskov holder bogpræsentation og foredrag om sin bog ”Ugræs”, en opfølgning på hendes foredrag i foråret 2017.

Pia fortæller: Med udgangspunkt i min stamfar Augustin Grandjean - er min roman “Ugræs” med til at belyse de fakta som var vilkårene for huguenotterne i 16-1700 tallet, og som medførte flugten fra Frankrig.

 

Pia Grandjean Odderskovs foredrag i 2017 om Grandjean-familien hed ”Fakta + Fiktion = Sandhed?” Titlen kunne måske godt lyde lidt "kryptisk" men - det er den ikke. Romanen bygger på fakta, men lige så meget på fiktion. En fiktion som tager udgangspunkt i den historiske periode, dens tid og skikke samt menneskets kringlede psykologi og bevægemønstre. Pia har forsøgt at skabe en roman, som er så tæt på sandheden som muligt. Altså Grandjeanfamiliens tidlige skæbne i Paris, som kulminerer med Augustin Grandjeans flugt fra Frankrig.

Sideløbende er der en nutidshistorie. På den måde flettes fortid og nutid sammen og bliver aktuel, forhåbentlig spændende for et bredt publikum, som ikke specifikt er interesseret i historie - og da slet ikke religionshistorie. Etnisk udrensning er jo ikke et nyt fænomen.

Pia debuterede som forfatter i 2007. Hun har udgivet 5 romaner og 1 novellesamling. Forrige roman "Fortielse". Medskifter af Litteraturfestival Ordkraft. Formand for Limfjordsegnens Litteratur Samvirke. Afholder skriveværksteder/foredrag.

 

Det vil være muligt at se og evt. købe bogen.

Efter foredragene vil der være lidt brød, ost og drikkevarer.
Familie og andre interesserede er naturligvis velkomne til arrangementet.

 

Vi håber på stort fremmøde. Deltagelse 30 kr. pr. person.

Venlig hilsen Jens Koudal og Johanne Louison Thorup Koudal

 

Besøg os på FACEBOOK. Gå til Admin