Nyheder fra Finland, Sverige, Tyskland og Schweiz
Finland
Det finske Vallonsamfund (Syomen vallonit ry) har netop holdt deres 30-års jubilæum d. 8.- 9. juni 2024. Der kom også fornemme gæster fra den belgiske ambassade til deres fejring i Fiskari (Fiskars på svensk), Raseborg, Uusima. (Se evt. https://www.vallonit.fi/en/summary?)
De finske vallonslægter har navne, der minder om de svenske valloner. Det virker meget som om, at der er tale om familier, der kom fra et østligere område end dem, der kom til Fredericia. Navne i Finland er bl.a.:
Allardt (Allard), Basilier, de Besche, Blanck, Boden (Baudet), Bonnevier, Bovin, Brun (le Brun, Orisbergin Kautuassa), Bröss (Breuse, Bruse, Buse), Charpentier, Chydrion (Cudriaux), Collin, Dandenell, Deparodieu, Donne, Douhan, Drugge (Drougge), Dubois, Gallan, Garney, Gauffin, Giers, Gilles (Gille), Gilliam, Hafra (Havrenne), Henning (Henin), Hybinette (Hübinett, Hubinett), Lauren, Laurent, Laurin, Lycka (Lucas), Mineur, Misken (Muskin, Misk), Martelo (Marteleur, Martelor, Martelin), Martin, Morgny (Mornej, Mornie), Mineur, Nonne, Oudar, Pira (Pijra, Pihra, Piira), Pousar, Pousette, Sporrong, Tillman, Toll (Tollet), Trysson, Verlen. Ruukit, joihin useimmat vallonit saapuivat ja asettuivat asumaan, olivat Antskog, Billnäs, Björkboda, Fagervik, Fiskars, Kimo, Koski, Orisberg, Mustio, Talintehdas, Tykö jne.
I Sverige findes også Svenska Vallonättlingar (se: http://forum.vallon.se/start.htm). Deres formand Anders Herou har tidligere holdt foredrag i Det danske Huguenotsamfund om de svenske jernbruk. Deres samfund er ældre end det finske, de fyldte 80 år i 2018 og fejrede det med fest på Gimo herregård.
Tyskland
Det tyske Huguenotsamfund, Deutsche Hugenotten-Gesellschaft e.V. har igen fået gang i arbejdsfællesskabet i huguenotgenealogi for medlemmerne. Dette bliver afholdt i Bad Karlshafen på museet fra 14. september-15. september 2024. Ofte mødes man allerede og spiser middag sammen i byen om fredagen, og når Johanne Koudal og Jens Koudal har deltaget, foretrækker de at blive og tage hjem mandag efter morgenmad. Det er spændende at gå på opdagelse i deres arkiver, da mange ”danske huguenotter” jo opholdt sig i Tyskland i et par generationer, før de kom til Danmark. (Se: https://www.hugenotten.de/). Tysk Hugenottentag bliver 2025 i Berlin for medlemmerne.
Schweiz
Association suisse pour l’histoire du Refuge Huguenot/schweizerische Gesellscaft für Hugenottengeschichte beklager d. 31. juli i år, at de ser sig nødsaget til at lukke deres samfund af økonomiske årsager. Sekretær Marc Bridel og kasserer Jean-Claude Bohren meddeler dette med sørgmodighed. De vil lukke selskabet d. 21. september 2024 i Yverdon i Schweiz. Måske får vi lov at få nogle af deres tiloversblevne bøger (på fransk) gratis/ved betaling af transportudgifter.
Tour de France 2022 "i huguenotfamiliers fodspor"
Hvad er en
Huguenot?
»Huguenot« kaldtes de franske protestanter, der inspireredes af reformatoren Jean Calvin (1509-64). Han virkede især i Schweiz, hvor han gjorde Genève til midtpunkt for den »reformerte« kirke.
Ordet »huguenot« er en fransk forvanskning af det tyske »Eidgenosse« (edsforbunden), som schweizerne kaldtes.
Da de reformerte ikke accepteredes af den franske enevældes katolsk-autoritære system, forfulgtes dette religiøse mindretal på det grusomste.
Bartholomæusnatten 1572 myrdedes titusinder huguenotter, som dog i årene 1598-1685 fik visse borgerlige rettigheder i det franske samfund takket være »Nantes-ediktet«.
DET DANSKE
HUGUENOTSAMFUND
Det danske Huguenotsamfund er en kulturhistorisk forening, der blev stiftet den 29. november 1968 med det formål at »bevare den åndelige arv, som er modtaget fra de landflygtige franske huguenotter«.
Foreningens virksomhed er kulturel og består i:
- studiet af den franske reformerte historie og udbredelse af kendskabet til den.
- Beskæftigelstiget sig med »Den reformerte kirke i Tyskland«, »Huguenotterne i England«, »De reformerte i Norden«,
- Slægtsforskning.
- Reformert kunst.
- Reformerte inden for erhvervsliv og håndværk.
- Henvisning til litteratur:
f.eks. Til Guds ære - Calvins liv og virke fra 2014.
Aktiviteter og
arrangementer
Kommende arrangementer:
De tyske menighedslokaler ved Den reformerte Kirke i Gothersgade 111 (tæt ved Nørreport Station) bliver rammen om foreningens næste arrangement
Torsdag d. 7. november kl. 19.00-22.00
Sognepræst Kasper Morville fra Vangede Kirke vil holde foredraget: ” PAVER OG RØVERHISTORIER – RØVERE OG PAVEHISTORIER ”
De kan se så tilforladelige ud med deres bløde røde hatte – men tag ikke fejl. Rækken af renæssancepaver i hundredåret op til Luthers opsømring af de 95 teser er en broget flok. Vi ser nærmere på pavernes veje og vildveje, som fik det halve Europa til at bryde med moderkirken i Rom. Det er bestemt ikke et foredrag for sarte sjæle – grådige, frivole og magtfulde, som paverne nu engang var.
Vi sørger for lidt spiseligt og drikkevarer.
Deltagergebyr på 30 kr. pr. person til arrangementet. Alle er velkomne.
Kasper Morville Stamfader til denne slægt var Henrik Johansen Morville (1649-1688), præst i Tranquebar 1668- 1672, præst i Køng på Fyn 1673, og fra 1687 præst i Herslev og Viuf vest for Fredericia.