Nyheder fra Finland, Sverige, Tyskland og Schweiz
Finland
Det finske Vallonsamfund (Syomen vallonit ry) har netop holdt deres 30-års jubilæum d. 8.- 9. juni 2024. Der kom også fornemme gæster fra den belgiske ambassade til deres fejring i Fiskari (Fiskars på svensk), Raseborg, Uusima. (Se evt. https://www.vallonit.fi/en/summary?)
De finske vallonslægter har navne, der minder om de svenske valloner. Det virker meget som om, at der er tale om familier, der kom fra et østligere område end dem, der kom til Fredericia. Navne i Finland er bl.a.:
Allardt (Allard), Basilier, de Besche, Blanck, Boden (Baudet), Bonnevier, Bovin, Brun (le Brun, Orisbergin Kautuassa), Bröss (Breuse, Bruse, Buse), Charpentier, Chydrion (Cudriaux), Collin, Dandenell, Deparodieu, Donne, Douhan, Drugge (Drougge), Dubois, Gallan, Garney, Gauffin, Giers, Gilles (Gille), Gilliam, Hafra (Havrenne), Henning (Henin), Hybinette (Hübinett, Hubinett), Lauren, Laurent, Laurin, Lycka (Lucas), Mineur, Misken (Muskin, Misk), Martelo (Marteleur, Martelor, Martelin), Martin, Morgny (Mornej, Mornie), Mineur, Nonne, Oudar, Pira (Pijra, Pihra, Piira), Pousar, Pousette, Sporrong, Tillman, Toll (Tollet), Trysson, Verlen. Ruukit, joihin useimmat vallonit saapuivat ja asettuivat asumaan, olivat Antskog, Billnäs, Björkboda, Fagervik, Fiskars, Kimo, Koski, Orisberg, Mustio, Talintehdas, Tykö jne.
I Sverige findes også Svenska Vallonättlingar (se: http://forum.vallon.se/start.htm). Deres formand Anders Herou har tidligere holdt foredrag i Det danske Huguenotsamfund om de svenske jernbruk. Deres samfund er ældre end det finske, de fyldte 80 år i 2018 og fejrede det med fest på Gimo herregård.
Tyskland
Det tyske Huguenotsamfund, Deutsche Hugenotten-Gesellschaft e.V. har igen fået gang i arbejdsfællesskabet i huguenotgenealogi for medlemmerne. Dette bliver afholdt i Bad Karlshafen på museet fra 14. september-15. september 2024. Ofte mødes man allerede og spiser middag sammen i byen om fredagen, og når Johanne Koudal og Jens Koudal har deltaget, foretrækker de at blive og tage hjem mandag efter morgenmad. Det er spændende at gå på opdagelse i deres arkiver, da mange ”danske huguenotter” jo opholdt sig i Tyskland i et par generationer, før de kom til Danmark. (Se: https://www.hugenotten.de/). Tysk Hugenottentag bliver 2025 i Berlin for medlemmerne.
Schweiz
Association suisse pour l’histoire du Refuge Huguenot/schweizerische Gesellscaft für Hugenottengeschichte beklager d. 31. juli i år, at de ser sig nødsaget til at lukke deres samfund af økonomiske årsager. Sekretær Marc Bridel og kasserer Jean-Claude Bohren meddeler dette med sørgmodighed. De vil lukke selskabet d. 21. september 2024 i Yverdon i Schweiz. Måske får vi lov at få nogle af deres tiloversblevne bøger (på fransk) gratis/ved betaling af transportudgifter.
Tour de France 2022 "i huguenotfamiliers fodspor"
Hvad er en
Huguenot?
»Huguenot« kaldtes de franske protestanter, der inspireredes af reformatoren Jean Calvin (1509-64). Han virkede især i Schweiz, hvor han gjorde Genève til midtpunkt for den »reformerte« kirke.
Ordet »huguenot« er en fransk forvanskning af det tyske »Eidgenosse« (edsforbunden), som schweizerne kaldtes.
Da de reformerte ikke accepteredes af den franske enevældes katolsk-autoritære system, forfulgtes dette religiøse mindretal på det grusomste.
Bartholomæusnatten 1572 myrdedes titusinder huguenotter, som dog i årene 1598-1685 fik visse borgerlige rettigheder i det franske samfund takket være »Nantes-ediktet«.
DET DANSKE
HUGUENOTSAMFUND
Det danske Huguenotsamfund er en kulturhistorisk forening, der blev stiftet den 29. november 1968 med det formål at »bevare den åndelige arv, som er modtaget fra de landflygtige franske huguenotter«.
Foreningens virksomhed er kulturel og består i:
- studiet af den franske reformerte historie og udbredelse af kendskabet til den.
- Beskæftigelstiget sig med »Den reformerte kirke i Tyskland«, »Huguenotterne i England«, »De reformerte i Norden«,
- Slægtsforskning.
- Reformert kunst.
- Reformerte inden for erhvervsliv og håndværk.
- Henvisning til litteratur:
f.eks. Til Guds ære - Calvins liv og virke fra 2014.
Aktiviteter og
arrangementer
Kommende arrangementer:
Grib chancen – lær at spille pétanque af en rigtig franskmand!
Vi gentager succesen fra sidste år, og håber I har lyst at være med i sensommeren 2024.
Lørdag d. 28. september kl. 15.00-17.30
Luc de Visme Lokalpolitiker fra Lokallisten i Rudersdal, ingeniør Luc de Visme fra Birkerød, som i marts 2023 holdt et spændende foredrag for os, har tilbudt at lære os det franske spil. Vi mødes ved Den reformerte Kirke i Gothersgade 111 (tæt ved Nørreport Station) kl. 15.00. Er man indehaver at kugler/boules, så tag dem med. Ellers kan vi låne af Luc.
Vi går til den sydlige del af Kongens Have og spiller fra 15.30-17.30. Så kan vi bestille bord til spisning kl. 18.00 på restauranten ”La Pétanque” på Israels Plads.
Vi skal være min. 10 personer, for at arrangementet gennemføres, og i tilfælde af meget dårligt vejr, må vi desværre aflyse eller finde en anden nødløsning
En mulig nødløsning, hvis vejret driller er: Boulebar, Nørregade 18, 1165 København K. Tel 82 82 08 00. Her kan man booke indendørs baner via internettet. I Kongens Have booker man ikke på forhånd. Se evt. hjemmesiden for Boulebar: https://www.boulebar.dk/
Tilmelding skal ske senest d. 17. september pr. mail eller tlf. til Johanne Koudal: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller mobil 41420579.
Ved tilmeldingen bedes I angive, om I deltager i spillet fra 15.00-17.30, og om I vil være med at spise bagefter (for egen regning) ca. kl. 18.00. Det er også muligt at deltage i spisningen, selv om man ikke har lyst til at spille boule.
Tilmeldingen skal indeholde fulde navn, mail-adresse og tlf.-nummer, så DHS har mulighed for at kontakte jer ved ændringer i planen f.eks. i tilfælde af dårligt vejr.
I kan forvente at få endelig besked inden arrangementet, om det gennemføres som planlagt i Kongens Have.
At spille boule har været populært i Europa siden middelalderen, og omkring 1910 er spillet pétanque udviklet i byen La Ciotat i Provence (25 km øst for Marseille). Det har været det mest populære spil med kugler siden (iflg. Wikipedia).
Så er der spændende nyt! HUGUENOT-ARRANGEMENT i Fredericia!
Lørdag den 5. oktober 2024
Sted: Den Gamle Skole ved den Reformerte Kirke, Dronningensgade 87, 7000 Fredericia.
Vi er nu så vidt, at vi kan offentliggøre arrangementets indhold, og hvordan man tilmelder sig. Der kan højest tilmeldes 45 personer.
Progam:
kl. 10.00 Velkomst med kaffe/the/rundstykker ved formand for det Det Danske Huguenotsamfund Johanne Louison Thorup Koudal.
kl. 11.00 Foredrag: Hvem er vi og hvor kommer vi fra – flugten til Rhin-området og rejsen til Fredericia - ved Arne Dupont (Administrator af FB-gruppen ”Huguenotslægter i Danmark” og bestyrelsesmedlem i Det Danske Huguenotsamfund, samt afholdelse af foredrag i Danmark og Tyskland om huguenotter).
kl. 12.30 Frokost - der bestilles én sandwich til alle
kl. 13.30 Hvordan kommer jeg videre med mine reformerte aner og deres historier? Ud fra forskellige eksempler vil Randi Ottosen fortælle om kilder, der kan sætte liv i de gamle aner. Det kan være oplysninger fra et skifte, en ejendoms historie eller en ane med en ganske særlig historie. Deltagerne får udleveret en kildeliste med links, så de selv kan arbejde videre med hjemme.
kl. 15.00 Besigtigelse af kirkegården og kirken og event. køb af smykker m.v.
kl. 16.00 Hvordan gik dagen? Socialt samvær i skolebygningen med kaffe.
Tilmelding:
Tilmelding sker ved indbetaling af kr. 125,00 til bankkonto 1551 655 7775 senest mandag den 16. september og mærket Fredericia og navn. Beløbet indbefatter leje af lokale ved Den Reformerte Menighed og forplejning, samt øvrige udgifter forbundet med arrangementet.
Det er muligt at parkere på Dronningensgade ved kirken samt omkringliggende gader.
Arrangementet afholdes af Det Danske Huguenotsamfund (www.huguenot.dk).